Importanta alimentației sănătoase
în dezvoltarea adolescentului 


Alimentația corectă asigură creșterea și dezvoltarea adecvată a adolescenților și îmbunătățește sănătatea și buna funcționare a organismului. În mod special, alimentația sănătoasă îi ajută pe adolescenți să-și îmbunătățească performanțele la învățătură și în sport. În același timp, alimentația necorespunzătoare poate duce la schimbarea greutății corporale, precum și la apariția unor boli cronice.

Există cinci grupuri principale de alimente: alimente bogate în amidon, precum orezul și alte cereale, cartofii, tăițeii și pastele; fructe și legume; lapte și produse lactate, precum iaurtul și brânza; carne, pește, ouă, nuci și legume; alimente și băuturi bogate în grăsimi și/sau zahăr.

O alimentaţie sănătoasă conţine o varietate echilibrată de produse din principalele grupuri de alimente și o cantitate suficientă de produse alimentare pentru a satisface necesitățile adolescentului. Un tânăr ar trebui să aibă un regim alimentar echilibrat care să includă alimente din toate cele cinci grupuri. În plus, este necesar să alegeți alimentele care nu conțin multă sare și să limitați produsele cu multe grăsimi sau glucide.

Avertizare! Copy-paste-ul fără a cita sursa dăunează grav imaginii instituției dvs. Preluați doar în limita a 500 de caractere şi citați sursa cu link activ.

By the way: short paragraphs and highlight boxes like the one above are a great way to keep the text light and easy to read. Don't overwhelm your visitors with a "wall of text".

Importanța lichidelor

  Mulți adolescenți ignoră rolul lichidelor în nutriție. Este foarte important să fie limitat consumul băuturilor răcoritoare cu un conținut ridicat de zahăr și al sucului de fructe, mai ales între mese.

Cofeina din băuturile carbogazoase și cafeaua duc la apariția tulburărilor de somn, mai ales dacă acestea sunt consumate seara, ceea ce generează diferite probleme de sănătate și provoacă scăderea performanțelor la învățătură. Potrivit ghidurilor alimentare, adolescenții trebuie să evite consumul băuturilor alcoolice, organismul acestora necesitând cantități semnificative de apă, pentru a evita deshidratarea. Dacă adolescenții nu consumă suficiente produse alimentare, pot deveni subponderali.

Subnutriția afectează creșterea fizică și dezvoltarea, precum și capacitatea lor de a învăța și de a munci. În același timp, dacă adolescenții mănâncă prea mult, în special alimente bogate în grăsimi și zahăr, ei pot deveni supraponderali. Această stare poate provoca probleme de sănătate și sociale. Sursa: Ghidul „Promovarea sănătății și dezvoltarea adolescenților”, realizat în cadrul proiectului „Generație Sănătoasă – extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor în Republica Moldova”

sursa - https://suntparinte.md/

Copyright -